Mitä työelämässä tapahtuu 2020-luvulla? Elämme työelämän murroskautta, jossa olemme kipuillen siirtymässä pitkistä ja vakaista työurista kohti hajanaisempaa, pirstaloitunutta työelämää. Epätyypillisiksi kutsutut työsuhteet, kuten määräaikaiset työt, freelancertyö ja kevytyrittäjyys ovat muuttuneet yhä tyypillisemmiksi.
Murros näkyy vakituisissa työsuhteissa työskenteleville jatkuvina muutoksina organisaatiossa, lisääntyneenä työkuormana tai irtisanomisuhkana. Ne, kenelle vakituisia työpaikkoja ei riitä, elättävät itsensä ns. prekaarina. Prekaarin elämään voi liittyä määräaikaisia työsuhteita, opiskeluja, työttömyyttä, työharjoitteluita, yrittäjyyttä (vapaaehtoista, sivutoimista tai pakkoyrittäjyyttä), perhe-etuuksia, passiivisia tuloja, pääomatuloja, apurahoja, palkkioita yms. Jotkut onnistuvat yhdistämään useita tulonlähteitä ja sillä saamaan varmempia tuloja: mikäli joku tulonlähteistä lakkaa, joku toinen vielä tuottaa. Toisaalta taas ne, joilla on vain yksi tulonlähde kerrallaan, saattavat tuntea elävänsä epävarmuudessa, sillä jokaisessa epäjatkuvuuskohdassa on vaarana joutua väliinputoajaksi.
Kuulostaa epävarmalta, pelottavalta ja haasteelliselta. Mutta haasteethan on tehty voitettavaksi! Mikäli otamme muutoksen vastaan hallitusti, olemme asekeleen edellä. Positiivista työelämän muuttumisessa on se, että joustava työelämä ja erilaiset työn ja opiskelun vaihtelevat vaiheet tuovat elämään paljon mielekkyyttä ja merkitystä. Nähdäkseni uusi pirstaloitunut työ on vastakohta ”oravanpyörälle”, joka uuvuttaa ja turhauttaa työikäisiä tällä hetkellä. Jos pirstaleisen työn kentän kasaa useista eri tulonlähteistä, on toimeentulo jopa varmempaa, kuin laskea yhden kortin – vakituisen työpaikan – varaan.
Joten katso hymyillen eteenpäin: Tulevaisuuden työelämä voi mahdollistaa sinulle monta sellaista kokemusta, joita vaille tulisit jäämään, mikäli teollisen ajan vakaa, palkkatyöhön perustuva porskutus olisi ollut ikuista.